gazon-wegsnijden

1. UW GAZON VERWIJDEREN

U kunt het beste uw oude gazon tijdig behandelen met herbicide. Gebruik daarvoor een systemisch herbicide, minstens 2 maanden voor de voorziene zaaidatum. Dit geeft de natuur de tijd de oude zoden af te breken. Wordt hier een te korte periode voor aangehouden dan zullen delen van de bestaande zoden blijven zitten. Deze bemoeilijken het egaliseren na het frezen. Heeft u geen 2 maanden de tijd en wil u morgen al beginnen te zaaien? Derks Verhuur levert hiervoor een graszodensnijder om zo de oude zoden af te kunnen snijden. De oude zoden kunnen dan vervolgens opgerold en afgevoerd worden. Het voordeel hiervan is dat de ondergrond onmiddellijk klaar is voor de volgende bewerking: het frezen.

2. FREZEN VAN DE ONDERGROND

De volgende stap is het frezen van de ondergrond d.m.v. een Tuinfrees. Derks Verhuur heeft deze tuinfrezen in een aantal uitvoeringen beschikbaar. Afhankelijk van de grootte van de klus maken wij samen met u de juiste machinekeuze.

Het kan verstandig zijn om vóór het frezen bodemverbeteraars zoals organische meststof aan de bodem toe te voegen. Dit komt de groei van uw nieuwe gazon ten goede!

Tip! U kunt stap 1 overslaan door gebruik te maken van de zogenaamde overtopfrees. Een overtopfrees gooit de grond omhoog en naar achteren tegen een spijlenrek aan waardoor de oude zoden onderin de voor komen te liggen. De grond die door de spijlen vliegt bedekt dan de oude zoden waardoor er een mooi schoon zaaibed ontstaat.

tuinwals

3. Aanwalsen van de ondergrond

De 3de stap is het aandrukken van de ondergrond d.m.v. een tuinwals. Ook deze heeft Derks Verhuur in een paar varianten beschikbaar, geschikt voor iedere klus!

4. Egaliseren van het oppervlak

De 4de stap is het egaliseren van het oppervlak. Hiervoor adviseren wij het gebruik van een Strakvlak egalisatiebord. Met behulp van dit gereedschap creëert u in no-time een egaal oppervlak als basis voor de zaaibewerking

Tip! U kunt in combinatie met het egalisatiebord gebruik maken van de brede hark om zo het te zaaien oppervlak licht los te harken.

5. Gazon inzaaien

Nu kan er begonnen worden met het zaaien van het gras.
Derks Verhuur heeft hiervoor een aantal compacte zaaimachines met aandrukrol die het graszaad in één werkgang inwerkt. 

Voor de grotere oppervlaktes (>1000m²) hebben wij een rotorkopeg-graszaaimachine van 135cm beschikbaar. Deze past aan een compact tractor

Of u kiest voor..........doorzaaien!

Derks Verhuur heeft na een grondig vergelijk gekozen voor de Billy Goat OS900. Dit is een professionele gras doorzaaimachine die ontworpen is om uw gazon er weer stralend uit te laten zien. De machine maakt sleufjes met een diepte van 1,5cm in uw bestaande grasmat en vult deze met een vooraf ingestelde hoeveelheid graszaad.
Vervolgens nog wat water/regen erop en binnen no-time heeft u weer een gezonde, volle grasmat!